Kažu da za ove pse treba imati čelične živce. Pitali smo vlasnike je li to istina

JACK Russell terijeri svoje nasljeđe dijele s Parson Russell terijerima. Obje pasmine prvenstveno su uzgojene kao lovački psi u uzgajivačnici velečasnog Johna ‘The Sporting Parson’ Russella, još u devetnaestom stoljeću. Uzgajani su tako da budu iznimno brzi kako bi trčali uz bok drugim, većim lovačkim psima.

Ovo je pasmina o kojoj se često govori da nije za svakoga, osobito za početnike, jer zahtijeva čvrstu ruku i veliku posvećenost. Jack Russell terijere opisuje se kao pse koje odlikuju snažna volja, živahnost, tvrdoglavost, želja za dominacijom i izuzetna potreba za aktivnošću. Dakle, nikako nije pas za one koji vrijeme najviše vole provoditi u kući, sklupčani ispod dekice. Ako ste takva osoba, bilo bi najbolje da zaobiđete ovu pasminu.

Iako ga se možda ne preporučuje kao idealnog obiteljskog psa, on to svakako može postati. Vjeran je i zaštitnički nastrojen prema svojoj obitelji, ali kada su u pitanju mala djeca, potrebno je biti oprezan. Starija djeca koja znaju da se psa ne smije vući za rep ili uznemiravati na neki drugi način, u njemu će sigurno pronaći razigranog prijatelja.

Čelični živci nešto su što vlasnik ovog psa mora imati, tvrde mnogi. Da bismo saznali je li to uistinu tako ili se pretjeruje, razgovarali smo s dva vlasnika Jack Russell terijera.

Uz pravi odgoj, ovaj pas će biti vaš idealan životni suputnik

Naš prvi sugovornik, Branko Kovačević, vlasnik je dva Jack Russell terijera: trogodišnjeg Jackieja i osmomjesečne Shive. Jedna od prvih stvari koju je Branko naglasio jest to da smatra kako je mnogo toga negativnog što se govori o ovoj pasmini neistina. Naime, smatra da ponašanje svakog psa, pa tako i Jack Russell terijera, uvelike ovisi o tome kakav je njegov vlasnik.

“Ako pas dođe u krive ruke, može biti jako agresivan i nervozan. U rukama osobe koja zna što radi i kako se treba ponašati prema psu, Jack Russell terijer bit će ljubimac za poželjeti”, kaže nam Kovačević.

Pojasnio je da svatko tko planira uzeti Jack Russell terijera za svog ljubimca, mora biti svjestan njegovog porijekla budući da se radi o lovačkom psu koji nikako neće biti zadovoljan jednostavnom šetnjom oko zgrade. Ovoj je pasmini nužno osigurati veliku fizičku i psihičku aktivnost baš svaki dan. Također, potrebno ga je dresirati i postaviti mu granice od prvog dana usvajanja kako biste dobili psa koji će biti dobar ljubimac.

“Svoje pse izvodim u šetnju minimalno tri puta na dan te uvijek napravimo rutu dugu barem pet kilometara. U slučaju da određeni dan nemam vremena za ovako duge šetnje, igramo se s lopticom koju im bacam, a oni je neumorno vraćaju i nose u ustima. Ponekad se od ove vrste igre umore već za 15 minuta pa kada dođemo kući, spavaju naredna dva sata”, kaže Branko.

Što se tiče higijene, rekao nam je da njegovim psima dlaka stalno opada, ali najveći problem je u travnju kada se to događa pojačano. Rekao nam je da ih četka isključivo gumenom četkom jer nijedna druga četka ne može izvući sve zaostale dlake. Shivu i Jackieja kupa jednom mjesečno, ali zato posebnu pažnju posvećuje njihovim noktima koji jako brzo rastu, pa ih je potrebno često skraćivati kako ne bi došlo do zdravstvenih tegoba, kao što su deformacije nogu.

“Jack Russell terijere preporučio bih aktivnim ljudima koji vole planinariti, šetati i baviti se sportom. Ovo je pas kojim se morate baviti i koji zahtijeva veliku fizičku spremnost svog vlasnika. Zbog toga ga nikako ne bih preporučio starijim ljudima. Mislim da bi za njih bio previše zahtjevan i živahan”, rekao nam je Kovačević kada smo ga pitali kome preporučuje pasminu.

Jack Russell terijeri su iznimno društveni psi

Naša druga sugovornica, Nensi Magašić Špehar, najprije nam je ispričala da su je, prije nego što je uzela Jack Russell terijerku Nalu za svoju ljubimicu, mnogi odgovarali od te ideje. Spomenula je da su neki od komentara bili da nikako ne uzima ovu pasminu jer je hiperaktivna i zahtjevna. Rečeno joj je da nikada neće imati svoj mir, da će pas uništavati sve do čega će moći doći te da će neprestano morati biti s njim na otvorenom.

“Uglavnom, čuli smo dosta negativnih stvari. Ljudi su se odmaknuli od ideje da uzmemo Jack Russell terijera”, kaže nam Nensi.

Naglašava da joj Nala nikada ne testira živce, iako je još uvijek štene. Jedino čega se može sjetiti jest to da je Nala jednom prilikom srušila teglu za cvijeće i izgrizla plastične natikače. Kaže nam da ju svi u obitelji obožavaju baš zbog njezine zaigranosti: “Baš je onakav pas kakvog smo željeli! Vesela je, znatiželjna i zaigrana, ali jako mazna i željna našeg društva.”

Na naše pitanje bi li ovu pasminu preporučila ljudima s djecom, odgovara s jasnim da. Ispričala nam je kako se Nala posebno veseli njihovoj maloj kćeri, ali i njezinim prijateljima kada se dođu igrati. Odlično se ponaša i prema drugim psima, malima i velikima.

Zaigran i aktivan pas kojeg bismo poželjeli za ljubimca

Iz našeg razgovora sa sugovornicima možemo samo zaključiti da se radi o divnoj pasmini kojoj je potreban pravodoban odgoj. Kao i kod većine pasa, ali i ljubimaca općenito, važno je biti svjestan svog karaktera i stila života kako bismo znali je li ovo pasmina koja će se uklopiti u naš dom. Jack Russell terijeri privrženi su i živahni psi koji će vaš život svakako učiniti dinamičnim. Ako je to nešto što tražite, ova bi pasmina mogla biti odličan izbor za vas!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *