Pet najvećih pasmina pasa – Index.hr

U SVIJETU pasa posebno se ističu divovske pasmine koje samim pogledom u ljudima izazivaju strahopoštovanje. Ako ste ljubitelj velikih pasa i razmišljate o nabavci jednog, trebate imati na umu da velike pasmine često, ali ne i uvijek, zahtijevaju puno prostora, kvalitetnu prehranu i lijekove te iskusne vlasnike koji se mogu posvetiti njihovom treningu.

U nastavku donosimo pet najvećih pasmina koje su izdvojili stručnjaci portala The Spruce Pets.

Boerboel

Boerboel, poznat i kao južnoafrički mastif, zastrašujuća je pasmina, teška između 68 i 90 kilograma. Porijeklo ove pasmine pomalo je enigmatično, ali vjeruje se da je nastala miješanjem mastifa, viktorijanskih buldoga i autohtonih afričkih pasa. Boerboel se koristi kao pas čuvar na farmama.

Njemačka doga

Unatoč svojoj divovskoj veličini, njemačka doga poznata je po svom prijateljskom i blagom temperamentu. Ova pasmina prvotno je uzgajana za lov, ali s vremenom preuzela je ulogu kućnog ljubimca. Kao i drugi veliki psi, njemačka doga zahtijeva dosljedan trening kako ne bi došlo do nezgoda zbog njene veličine.

Irski vučji hrt

Irski vučji hrt nije robustan, ali zato slovi kao najviša pasmina pasa. Mužjaci su visoki minimalno 79 centimetara i teški oko 55 kilograma. Porijeklom iz Irske, ovaj pas uzgajan je još od 5. stoljeća za lov na velike životinje poput jelena i vukova.

Leonberger

Leonberger je nastao miješanjem Newfoundlandera, bernardinca i pirinejskog planinskog psa u  19. stoljeću, u njemačkom gradu Leonbergu. Unatoč velikoj, mišićavoj građi, Leonberger je poznat po svojoj agilnosti i brzini. Iako je izrazito nježan i druželjubiv pas, Leonbergera je potrebno trenirati od malih nogu, zbog njegove veličine i snage.

Engleski mastif

Engleski mastif je drevna pasmina čije prikaze možemo vidjeti na egipatskim spomenicima i u rimskim dokumentima. Engleski mastif bio je u prošlosti korišten kao čuvar, ali kroz stoljeća evoluirao je u nježnog i prijateljski nastrojenog psa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *