10 pasmina pasa koje vole zimu i snijeg

DOK NEKI psi uživaju u ljetu i odlascima na plažu, drugi ne mogu dočekati zimu i snijeg.

Veterinarka Kristin Dank iz Dulutha, u Minnesoti, grada poznatog po snježnim oborinama, u intervjuu za Daily Paws navela je pasmine pasa koje najviše uživaju u zimskom vremenu. Te pasmine poznate su po gustom krznu s dvostrukim slojem dlake koje im služi kao izolacija od hladnoće. Iako su prilično otporni na hladno vrijeme, ni ti psi ne podnose ekstremnu hladnoću, stoga bi njihovi vlasnici trebali biti oprezni kada su temperature niske.

U nastavku donosimo neke od najpopularnijih pasmina koje su se našle na Dankinom popisu.

Sibirski haski

Poznati po svojoj ljubavi prema trčanju i jakoj želji za društvom, sibirski haskiji idealni su za izrazito aktivne obitelji. Glasni su, ali ne laju prečesto te se odlično slažu s drugim psima. No jako se linjaju, zbog čega zahtijevaju svakodnevno četkanje.

Aljaški malamut

Izgledom slični haskijima, ali dosta veći, ovi psi su razigrani i uživaju u zimskim radostima. Jako su komunikativni i odlična su pasmina za aktivne osobe koje imaju iskustva sa psima.

Bernski planinski pas

Bernski planinski psi su savršeni obiteljski psi – odani, druželjubivi i lako ih je dresirati. Ovi nježni divovi obožavaju snijeg, a potrebno im je oko 30 minuta dnevne tjelovježbe kako bi bili zadovoljni. Za razliku od malamuta i haskija, više preferiraju odmaranje uz svoje vlasnike.

Američki eskimski pas

Ovi bijeli psi savršeno se stapaju sa snježnom okolinom i poznati su po svojoj želji za učenjem. Jako su inteligentni i lako ih je dresirati, no zahtijevaju nekoliko šetnji dnevno jer su jako aktivni i mogu pasti u depresiju ako se ne kreću dovoljno.

Bernardinac

Još jedni nježni divovi, bernardinci, uživaju u hladnoći zahvaljujući svom dvostrukom sloju dlake. Iako na prvu izgledaju zastrašujuće, ovi psi su druželjubivi i imaju miran karakter. Kako bi bili sretni i fizički zdravi, trebali bi vježbati dva puta dnevno.

Labrador

Labradori su jedna od najpopularnijih pasmina pasa svih vremena. Inteligentni su, vole udovoljavati svojim vlasnicima i obožavaju djecu, što ih čini savršenim obiteljskim psima. Imaju dvostruki sloj dlake, zbog čega uživaju u snijegu. No potrebna im je svakodnevna mentalna stimulacija jer su jako inteligentni.

Norveški gonič losova 

Ova drevna nordijska pasmina stara je gotovo 6000 godina i poznata je po svojoj samostalnosti i inteligenciji. Nordijski goniči losova preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima pasa koji mogu posvetiti puno vremena njihovom treningu. Iako su odani, nordijski goniči losova prilično su samostalni psi koji vole slobodu.

Newfoundlandski pas 

Mirni, pažljivi i tihi, newfoundlandski psi prvotno su uzgajani kako bi pomagali ribarima s otoka Newfoundlanda. Imaju visoku emocionalnu inteligenciju, no potrebno ih je dresirati što ranije jer nisu svjesni svoje veličine. 

Samojed

Samojedi privlače pažnju svojim upečatljivim bijelim krznom, koje im omogućava uživanje u hladnijem vremenu. Jako su aktivni i glasni, stoga se nikako ne preporučuju osobama koje žive u stanu. Samojedi se najbolje osjećaju u velikim dvorištima gdje mogu trčati i igrati se sa svojim vlasnicima.

Pirinejski planinski pas

Ovi veličanstveni psi kraljevskog karaktera korišteni su kao čuvari stoke, ali i imanja francuskog plemstva. Unatoč svojoj veličini, pirinejski planinski psi su nježni prema drugim životinjama. Najviše preferiraju život na farmama ili seoskim imanjima. Vole spavati tijekom dana, a po noći postaju aktivniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *